Flora i fauna na Goliji

Za Goliju se može reći da je centar raznovrsnih biljnih vrsta i carstvo planinskog javora (Acer heldreichii) koji ovde gradi svoje najlepše i najočuvanije lišćarske i lišćarsko-četinarske šume. Ova vrsta je preživela ledeno doba. Zaštićene prirodne retkosti na Goliji su: zelenika (ili božikovina), jeremičak, kratkočetinasta smrča, planinski javor, polegla kleka, piramidalna jela ... Na Goliji je registrovano oko 100 lekovitih biljaka.

Jedinstvenom florom i faunom, bezbrojem izvora, širokim pašnjacima i krajolicima koje bi rečima mogli opisati samo veliki i izuzetno nadareni pisci, Golija ni jednog svog posetioca ne može ostaviti ravnodušnim ali će ga sigurno ostaviti bez reči.

Zbog preko sto vrsta lekovitog bilja, na Goliji se u rano proleće može izbrojati na stotine skupljača. Pored toga, ona je važan ornitološki centar na Starom kontinentu zbog zabeleženog prisustva 95 različitih vrsta ptica a zbog brojnih vrsta divljači poseduje ogroman potencijal za lovni turizam koji je za sada jedan od najbolje iskorišćenih. Vlada Republike Srbije je zbog svih gore pomenutih odlika jula 2001. godine donela Uredbu kojom se područje planine Golija svrstava u prvu kategoriju zaštite kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Ovu planinsku lepoticu i nemerljivo prirodno bogatstvo koje nam je na dohvat ruke zaista treba iskusiti i disati iako će vas ona uvek iznova ostavljati bez daha.

 

image4

Ribizla

Ribizla je ...  
Iako na pomen njihovog imena većina nas pomisli na lako prepoznatljive okrugle blagoprozirne crvene bobice, treba znati da se u kuhinji mogu koristiti i mladi prolećni listovi. Oni su bogati C vitaminom i mogu se jesti i kao dodatak salatama i kao zeleni deo sendviča. Sitno seckani, izmešaju se sa razmekšalim maslacem i tako se dobije odličan vitaminski namaz. Takođe se mogu staviti i u sirće, kome daju prijatnu aromu. Čaj od lišća ribizle deluje diuretično i pomaže izbacivanju kamenova iz bubrega i mokraćnih puteva.